Az All-on-X a teljes-állcsont azonnali fogpótlása precíziós fogbeültetési technika kétségtelenül ma az egyik legmodernebb implantációs eljárás a fogászati kezelések területén. A módszer magyarországi meghonosítóinak egyike Dr. Szabó János professzor, a Szép Fogak Klinika vezetője.

Az implantációs-esztétikai fogászat hogyan került Önnél a fókuszba?

Az esztétikai fogászat korai időszakában az Egyesült Államokban többször is jártam kongresszusokon, ekkor döntöttem úgy, hogy itthon is alkalmazni kezdem ezeket a fogászati elveket. Klinikánkon 2000 óta áll a tevékenységünk fókuszában az implantációs-esztétikai fogászat.

A fogászatban számtalan új módszerrel találkozhatunk, egy rendkívül innovatív területről van szó. Az All-on-X technika is egy forradalmi újítás. Miről is van szó valójában?

Az All-on-X speciális fogbeültetési módszert azok számára fejlesztették ki, akiknél extrém kismértékű az állcsontállomány és kiterjedt a foghiány, azonban nem szeretnének hosszadalmas és költséges csontpótló műtéteket. Egy CT kép alapján elkészített navigációs sablon segítségével, az íny metszése nélkül helyezhető be a 4 implantátum, mely a csavarokkal rögzített fogsort tartja majd.

Hol találkozott a technikával először?

Ahhoz, hogy szakemberként megfelelően tájékozott legyek és haladjak a korral, elengedhetetlen, hogy folyamatosan figyeljem a legfrissebb orvosi publikációkat és részt vegyek konferenciákon. Ezek azok a fórumok, ahol először olvastam, hallottam az All-on-X módszerről.

Miért tartotta orvosi szempontból hitelesnek ezt a módszert?

A módszerrel kapcsolatos eljárás praxis érett, ami azt jelenti, hogy kellő tapasztalattal rendelkezünk, eltelt már annyi idő, hogy megfigyelésinkre alapozhassunk. Ezek alapján azt kell, hogy mondjam, egy megbízható, sikeres módszerről van szó, érdemes arra, hogy minél több páciens tudjon erről a lehetőségről.

Önöknek van jogosítványuk ennek alkalmazására? Mióta?

Ezzel az eljárással 2014 óta foglalkozunk Klinikánkon, azóta van jogosultságunk alkalmazni ezt a technikát. Mivel különleges, speciális eljárásról van szó, Magyarországon még csak nagyon kevés fogorvosnál elérhető.

Sokan választják ezt a megoldást?

Fogorvosként nemcsak a gyógyítás, hanem az edukáció is fontos számomra. A jól működő, hatékony és korszerű kezelési eljárásokról beszélni kell, lényeges, hogy bekerüljenek a magyar köztudatba is. Az All-on-X módszer hazánkban még nem eléggé ismert, külföldön annál inkább. Célunk, hogy itthon is tudják a páciensek, hogy egy gyors, biztonságos, fájdalommentes eljárásról van szó, ami ráadásul elértre szóló megoldás.

Mennyire költséges a többi fogpótló eljáráshoz képest?

Lényegesen olcsóbb, mint a csontpótlásokkal, sinus lift (arcüregemelő) és ínyplasztikai műtéttel előkészített hagyományos implantáció. Arról nem is beszélve, hogy egy nap alatt kap a beteg egy csavarokkal rögzített fogpótlást, ami jól terhelhető, így nem marad hónapokig rágóképesség nélkül.

Melyek az All-on-X fogpótlás előnyei?

Számtalan előnye van a „hagyományos” módszerekhez képest, de talán amit mindenképpen kiemelnék, az az, hogy nem előzi meg a több műtéttel járó (csontpótlások, melyeknek gyógyulási ideje fél év, majd az implantátumok behelyezése, és újabb fél év múlva az implantátumok felszabadítása és az ínyplasztikai műtét) kellemetlenség és fájdalom, illetve egy azonnali megoldásról van szó rögzített fogpótlás formájában.

Bővebben a módszerről: ALL ON X!!!