Szájsebészeti kisműtétek

Szájsebészeti kisműtétek: extrakció, cisztektómia, reszekció A szájsebészeti kisműtéteket helyi érzéstelenítésben szedációval vagy szedáció nélkül végezzük

Bölcsességfog eltávolítás /extrakció/

A szájsebészeti kisműtétek közül a legkockázatosabb a bölcsességfog extrakció. Ha nincs elég hely a bölcsességfogak előtörésére, azok részben vagy egészben beékelődnek a csontba, nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre. Ínygyulladást, csontgyulladást, csontcisztát, őrlőfog gyökérfelszívódást, elhanyagolt esetben szájzárt is okozhatnak. Ilyen esetekben a beékelődött bölcsességfogat sebészileg el kell távolítani. a bölcsességfog eltávolítását 1996-ban Sailer  három nehézségi fokra /SAC/osztotta: S= simple /egyszerű, A= advanced /bonyolult/, C=complex /összetett/. A sebészi eltávolítás számos súlyos szövödménnyel járhat, ezért nagy tapasztalattal rendelkező szakorvost célszerű választani. Ilyen súlyos szövődmények pl.: az állkapocs törés, a közeli ideg /nervus alveolaris inferior és nervus liqualis/ sérülése, ami az azonos oldali alsó ajak és/vagy nyelv tartós vagy átmeneti bénulásával jár, a második nagyörlő sérülése, rossz esetben fogeredetű daganat /ameloblastoma/. Az egyszerűen eltávolítható bölcsességfogak estében is számolni kell szövődményekkel: arcduzzanattal, utóvérzéssel, fájdalommal, gyulladással. A Szép Fogak klinikán a szövődmények legenyhébb formája is minimális százalékban fordul elő.

Ciszta eltávolítás /cisztectómia/

Krónikus gyulladások talaján a gyökér felszínén található embrionális hámszövet maradványokból állcsont ciszták alakulhatnak ki. Ezek mielőbbi sebészi eltávolításra van szükség. különös figyelmet érdemel a bölcsességfog körüli ciszta, ami gyakran a koronával lefelé álló bölcsességfog /situs inversus/ körül alakul ki. A csontciszták eltávolításának két tipusa a cisztektómia (teljes kiirtás, csontpótlás, sebzárás)  és a cisztosztómia (eltávolítás után a száj melléküregévé alakítás dréncserék, lassú csontosodás).

Gyökércsúcs eltávolítás /reszekció/

Ha a fogbél gyulladása továbbterjed a gyökércsúcson keresztül a környező csontszövetekre, a gyökérkezelést kiegészítve, sebészileg el kell távolítani a gyökér csúcsi részét a környező gyulladásos szövetekkel együtt /gyökércsúcs reszekció/.  Reszekciót és retrográd gyökértömést /a csúcs felöli csonk lezárása/ végzünk akkor is, ha a gyökércsatorna teljesen elzáródott és a korona felöl nem lehet gyökértömést készíteni /anterográd gyökértömés/. A legjobb tömőanyag az MTA /mineral trioxide aggregate/. A beteg szövetek eltávolítása után visszamaradt csonthiányt csontpótló anyaggal kell kitölteni. A kezelés után a tartós és teljes gyógyulás nagy különbségeket mutat  /44% – 90%/ a szerint, hogy ki végezte a kezelést. Tartósan és teljesen gyógyult eseteink 88% százalékot mutatnak.

wisdom tooth and cyst 32 400x221 1
Bölcsességfog és ciszta eltávolítása előtt
wisdom totth and cyst 32 after treatment 400x215 1
Bölcsességfog és ciszta eltávolítás után