Kivehető fogpótlás

Implantátumokra és/vagy fogakra rögzített kivehető fogpótlások Teljes és részleges protézisek

A teljes kivehető protézisek csak az állcsontok megmaradt fogmeder-nyúlványainak nem mobilis nyálkahártyáján fekszenek. Ha az alsó állcsontok sorvadása nagyfokú, alig marad nem mobilis nyálkahártya felület, ezért a protézis stabilitása minimális. A felső állcsont a szájpadon nagy felületen rendelkezik feszes nyálkahártyával, ezért a felső teljes protézis stabilitása nagyobb, mint az alsó fogsoré. Ma már teljes alsó kivehető fogsort nem készítünk rögzítés nélkül. Minimum két implantátumra van szükség.

A részleges kivehető fogsorok a megmaradt néhány fog segítségét kihasználva stabilabbak, mint a teljes fogsorok. A fogsor ilyen esetben nemcsak a csonthártya-nyálkahártya alapzaton támaszkodik, hanem a maradék gyökereken vagy fogakon is. Elemelő és oldalirányú elhorgonyzást biztosíthatunk kapcsokkal, teleszkópos koronákkal vagy a maradék fogakra helyezett koronákon lévő rejtett csúsztatókkal esetleg rögzítőrudakkal (stégekkel) .

Ha fogatlan az állcsont és anyagi okokból nem engedheti meg a rögzített fogpótlást a páciens, akkor implantátumok is alkalmasak lehetnek a fogsorok megtámasztására és elhorgonyzására gömbfejek, lokátorok, rögzítőrudak (stégek) segítségével. A felső állcsonton az optimális helyre beültetett implantátumokat rögzítőrudakkal összekötjük, így nagy stabilitású egységet kapunk, ezért nem kell a szájpadot befedni a protézissel, elegendő az állcsontgerincre kiterjeszteni az alaplemezt. A protézis íny felé néző felszínén a rudakon szorosan illeszkedő nyergeket helyezünk el. A kivehető fogpótlás tisztítása nagyon fontos, speciális módszerekkel oldható meg.

Felső teljes kivehető fogsort csak ideiglenes céllal, vagy a beteg kifejezett kérésére készítünk.

implant supported bars 400x300 1
Felső fogatlan állcsontban négy implantátum és merevítő rudak a teljes felső fogsor rögzítésére
removable denture sitting surfaces 400x300 1
A redukált teljes felső fogsor íny felé néző felszínén a rögzítő rudakra illeszkedő nyergek