Csontpótlás

A csontpótlásra akkor van szükség, ha a fogatlanná vált állcsontok sorvadnak vagy balasetek vagy betegségek miatt csontveszteség alakul ki. Ha nincs elég csont, pótolni kell az implantátum beültetése előtt.

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a páciens nemcsak a fogait vesztette el, hanem az állcsontok foggyökereket tartalmazó nyúlványát is. A csontpótló anyagok fajtái:  saját csont, emberi eredetű csont, állati eredetű csont és szintetikus anyagok. Kiszerelés szerint lehetnek különböző alakú és méretű blokkok vagy szemcsék. A saját csont használata adja a legjobb eredményeket és ez a legolcsóbb, de hátránya, hogy két műtéti területet igényel /ahonnét vesszük /(donor site) és ahová tesszük(recipiens site)/. Ez az oka, hogy széles körben használjuk az egyéb csoportba tartozó anyagokat. A csontosodás felgyorsítása érdekében a beültetendő anyagok pórusait bevonhatják fehérjékkel.

A sinus lift a csontpótlások egy speciális esete. Az arcüreg membránjának felemelésével nyert térbe helyezve a csontpótló anyagot a felső állcsont oldalsó harmadaiban lehetőséget teremtünk az implantációra.

Sinus Before 400x266 1
Sinus lift előtt, sablonos ábrázolás
oral surgery sinus lifting surgery 07 400x275 1
Sinus lift után, sablonos ábrázolás

Csont integráció

Az implantátum körüli csont gyógyulása az alsó állcsontban 2-3 hónap, a felső állcsontban pedig 4-6 hónap alatt történik meg. A gyógyulás első két hetében csökken az implantátum stabilitása, mert az implantátum körüli csont átépülésében a csont leépülés üteme gyorsabb, mint a csontképződésé. Ezt követően a csont képződése gyorsul, míg a csontleépülés minimális értékre csökken. A gyógyulás utolsó fázisában épül be a szerves vázba a szervetlen anyag.
osseo integration histology
Csontintegráció szövettani képe

Csontpótlás menete

Ha nem szükséges a szájüregen kívüli saját csontból átültetni, akkor a beavatkozás altatás nélkül is elvégezhető. Ha a saját csontot nem az állcsontokból veszünk, az altatás miatt minimum 1 éjszakát fekvőbeteg intézményben kell töltetni. A saját csont nyerésének tipikus helye a medencecsont.  A kinyert csontot az állcsonthoz csavarokkal rögzítik. Az eltávolított csontblokkok saját vérellátásukat elveszítik, ezért az élő sejtek elpusztulnak az új helyen, de a csontszerkezet és a szerves anyagok segítik az átépülést.

Sok beteg implantációs kezelését azért nem vállalják más klinikák, mert túl keskeny az állcsontgerinc (a fogak gyökerét tartalmazó állcsontnyúlvány). Azonban az állcsontgerinc hosszanti hasításával /ridge splitting/, tágításával és „szendvics” csontpótlásával alkalmassá tesszük az implantátomok egyidejű beültetésére.  

Műtét közben egyik esetben sem érez fájdalmat a páciens, azonban a műtét után néhány napig az arca megduzzadhat és feszítő, enyhe fájdalom jelentkezhet, ami fájdalomcsillapító gyógyszerekkel megszüntethető. A munkahely típusától függően pár nap szabadságra is szükség lehet. Az áthelyezett saját csont fél év alatt átépül a helynek megfelelő szerkezetű élő csonttá, közben kis mértékben csökkenhet a térfogata.

A fél év elteltével beültethetők az implantátumok. Az implantátumok integrációjára további 4 hónapot kell várni. Elkerülhető a két műtéti terület, ha nem saját csonttal végezzük a csontpótlást, hanem gyártott, sterilen csomagolt csontpótló anyagokat használunk.

Fogászati csontpótlás árak

csputan e1490637115748
Csontpótlás, sinus lift csípőböl vett saját csonttal, implantáció előtt Implantáció a csontpótlás után 6 hónappal Állcsontgerinc-hasítás-tágítás