Fogászati implantáció – fog implantátum fajták

Fogászati implantáció, a fog implantátumok fajtái és terhelhetősége Az elveszett fogak pótlásának optimális módja a fogimplantátumok beültetése – akár teljes fogatlanság esetén is. A természetes fogazattal azonos érzet, azonnali rágási funkció.

A műgyökér beültetése

A fogpótlások legjobb módja az implantációs fogpótlás. Nincs más olyan formája a fogpótlásnak, ami a természetes fogazatnak, az egészséges állapotnak teljesen megfelelő érzetet biztosítana teljes fogatlanság esetén. A fog implantátumok anyaga biokompatibilis, helyettesíti a foggyökereket és pillérként, szilárdan rögzül az állcsontban. A csontokba ültetett, terhelésnek kitett implantátum számára a rágás során fellépő nyomás tartós elviselését a csont és az implantátum határfelületén az osszeointegráció – azaz az implantátum csontos rögzülése – biztosítja.

Amennyiben már kialakult a foghiány /baleset, fogszuvasodás, fogágybetegség stb. következtében/ vagy fogeltávolítás szükséges, javasolt a fog pótlása. Ha várunk a fogpótlással, elkerülhetetlen a gyökér körüli csont leépülése. A fogpótlás legjobb módja az azonnali vagy a fogelvesztés után négy hónappal végzett implantációs protetikai helyreállítás. Az implantátumok felszíne speciálisan kialakított, igen kis pórusokból áll, amire ránőnek a csontsejtek. Az implantátumokra koronákat, hidakat lehet rögzíteni. A rögzítés történhet csavarral vagy beragasztással. Az implantátumokon a kivehető fogpótlások is stabilabban illeszkednek. Az implantációs fogpótlással nemcsak a rágóképesség helyreállítása, hanem az arc és a mosoly esztétikai helyreállítása is elérhető. Ha az összes vagy majdnem az összes fog hiányzik, akkor is visszaállítható a rágási funkció és a gyönyörű mosoly a fogimplantátumok segítségével.

implant with crown 400x301 1
Műgyökér koronával
screw retained bridge 1 400x320 1
Csavarokkal rögzített hídpótlás implantátumokra

Fog implantátum fajták

Anyaguk szerint

titanium implants
Titánium implantátum
ceramic implants
Kerámia implantátum

Alakjuk szerint

blade implant loaded 400x276 1
Penge implantátum funkcióba helyezve 1987-ben
blade implant after 30 years loading 400x276 1
Penge implantátum 30 év viselés után

Felépítésük szerint

one peace implants
Egyfázisú
two peace implants with screw retained crowns
Kétfázisú

Az implantáció menete

Implantáció előtt kérdőívet és az idegen test beültetésébe beleegyező nyilatkozatot /ami kötelező az EU területén/ töltetünk ki a pácienssel, hogy információnk legyen általános egészségi állapotáról, illetve fogászati kórtörténetéről. A kérdőív kiterjed a szájüregi betegségekre, hogy milyen gyógyszereket szed, és hogy milyen az általános egészségi állapota. Nemcsak az implantációt kizáró betegségekről kell tudnunk. Az implantátumok beültetése előtt megvizsgáljuk a fogínyt, a fogakat, az állcsontokat és a száj nyálkahártyáját is. A vizsgálathoz tartozik a rágóízületek, az arc és a nyak vizsgálata is. Tájékoztatjuk a pácienst a beavatkozással járó esetlegesen várható kellemetlenségekről is. A fogimplantátumra úgy is lehet tekintetni, mint egy foggyökérre, ezért nevezzük műgyökérnek is az implantátumokat. A csontfuratot az íny feltárása után vagy az íny feltárása nélkül az íny átfúrásával is készíthetjük. A műgyökeret a csontfuratba ültetjük be. A beültetett implantátum és a beteg adatait központi regiszterbe jelentjük. Az implantátumokat többségében helyi érzéstelenítésben ültetjük be.

Egyszakaszos műtéti módszer

Az implantátumot nem záró csavarral, hanem rögtön ínyformázó /gyógyulási/ csavarral látjuk el. Az ínyformázó csavar az íny formázását biztosítja az implantátum rögzülésének ideje alatt. Ezzel a módszerrel az implantátum rögzülését követően nincs szükség a második (implantátum felszabadító) műtétre.

Kétszakaszos műtéti módszer

Ebben az esetben a beültetett implantátumot zárócsavarral zárjuk, felette a csonthártya- ínylebenyt öltésekkel összezárjuk. Az implantátum rögzülése a környező csontszövet gyógyulásával együtt, lezártan, a nyáltól, baktériumoktól izolálva történik. A második szakaszban az implantátumot borító ínyt eltávolítva felszabadítjuk az implantátumot és ínyformázót /gyógyulási csavart/ helyezünk be, ami a hám tapadását és a korona számára a megfelelő helyet kialakítja.

 
 
one stage and two stage implants 400x300 1

Egyszakaszos műtét 4 implantátumnál, bal alsó hátsó implantátum kétszakaszos műtét.

 
 
125szf.ketfaz.mutet .u 3 400x401 1
Kétlépcsős műtét

Azonnali implantáció

Ebben az esetben nem a foghiány helyére kerül az implantátum, hanem amikor eltávolítjuk a fogat, azonnal a természetes fog gyökerének helyére ültetjük be az implantátumot. Az azonnali implantáció is lehet egyszakaszos vagy kétszakaszos a szerint, hogy zárócsavart vagy gyógyulási csavart alkalmazunk. Ha zárt /foghiány nélküli/ fogazatban egy fog traumát szenved és eltörik vagy megbetegszik és nem helyreállítható, eltávolítjuk és azonnali implantációt végzünk egyszakaszos műtéti módszerrel. A fogeltávolítás módja a fog megbetegedésétől függ. Lehet sebészi vagy az íny és a csonthártya feltárása nélküli beavatkozás. Amennyiben az implantátum primer stabilitása megfelelő, azonnal megterhelhető. Ideiglenes fejrészt csavarunk az implantátum belsejében lévő menetbe, amire akrilát koronát rögzítünk csavarral. Várhatóan nagy primer stabilitás esetén alkalmazhatunk egyfázisú implantátumot, amin a fejrész és a csavar egy darabból áll /one-piece implant/. További információ az azonnal terhelhető implantátumokról>>

root 12 400x282 1
A bal felső első kisörlő betört gyökere
immediate implantation 400x300 1
Az eltávolított gyökér helyén az implantátum

A beültetett implantátumok megterhelése

Az implantátumok megterhelését a ráhelyezett korona jelenti.  A korona összeharapáskor anyagának keménysége és alakja szerint különböző nagyságú és különböző irányú erőt továbbít az implantátumra. Ha a korona rövid és összeharapáskor nem érintkezik a szemben lévő foggal, kisebb megterhelést jelent az implantátum számára. Beültetés után 3-6 hónap alatt az implantátum körüli, gyógyuló csont szorosan ránő az implantátum felszínére és rögzíti azt. Ezt nevezzük csontintegrációnak. Ekkor kockázat mentesen megterhelhető az implantátum. Ez a szokványos vagy kérői megterhelés. Ekkor az implantátum koronával történő megterhelésének feltétele a megformázott íny. Kemény csontban, nagy elsődleges stabilitás érhető el, ami lehetővé teszi az azonnali megterhelést, az implantátum koronával való ellátását. Szerencsés esetben a fogeltávolítás után a fog gyökerének helyére behelyezett implantátumra azonnal koronát rögzíthetünk, kombinálva az azonnali implantációt az azonnali megterheléssel (a beteg egy percig sincs fog nélkül). Ehhez az eljáráshoz azonban gyulladásmentes, megfelelő keménységű környező csontra van szükség.

az azonnal megterhelt csavarral rogzitett korona 1 400x300 1
A bal felső, első kisőrlő azonnali implantációja után azonnal megterhelve

Implantátumok 3D navigációs behelyezése

Az igény a minél pontosabb implantációra szülte meg a 3D navigációs implantációs rendszereket. A tervező programok alkalmasak arra, hogy a lágyszöveteket eltérő színben a valóságnak megfelelő méretekben térben láthassuk, forgathassuk. A tervező program segítségével az implantátumok helyzetének virtuális meghatározása lehetővé válik. A tervező program alapján műtéti sablon készül, melyet a műtét kezdetén csavarokkal stabilan rögzítünk és a betervezett helyeken furatot készítünk az ínyen keresztül, majd becsavarjuk az implantátumot. Ezzel a módszerrel elkerülhető az íny feltárása. A navigációs rendszerrel végzett fogimplantáció a jelenlegi legmodernebb és legpontosabb implantációs eljárás. Ez lehetővé teszi a későbbi fogpótlások optimális megvalósítását.

A módszer előnyei a beteg számára:

  • nagyfokú pontossággal kerül a tervezett helyre az implantátum
  • a sikeres kezelést előreláthatóvá teszi
  • a tervezés és az ajánlat könnyebben érthetővé válik a páciens számára
  • rövidebb lesz a műtéti idő
  • egyszerűbb műtéti technikát tesz lehetővé, mivel kisebb ínyfeltárásra van szükség vagy mellőzhető az ínyfeltárás, így gyorsabb, könnyebb gyógyulást eredményez
  • a felépítmény pontos tervezését lehetővé teszi
  • Bizonyos esetekben lehetővé teszi a csontpótlás elkerülését
66 szepf.navigacio
3d tervezo e1489156878444 1

All-on-X

Nagyfokú csontvesztés esetén, ha nem történik csontpótlás, bizonyos esetekben lehetőség van négy implantátumra rögzített 12 tagú hídpótlás készítésére. A négy implantátum közül a két oldalsó nem a foggyökereknek megfelelően, az állcsontgerincre merőlegesen, hanem ferde szögben, a megmaradt csontnak megfelelően kerül beültetésre. A két középső implantátum a szokásosnak megfelelően, függőleges irányban lesz beültetve. A műtét után a gyógyulási időszakra vagy teljes kivehető fogsort készítünk vagy ideiglenes hidat rögzítünk. Az ideiglenes fogpótlásokat a csontintegráció befejeződése után végleges hídpótlásra cseréljük.

A műtétek elvégzésének szabályai:

  1. Ha a felső állcsont csontkínálata elégséges ahhoz, hogy az arcüreg nem sérül és mind a 4 implantátum minimum 35 Ncm erővel csavarható be, a 4 implantátum azonnal megterhelhető 10 fogat tartalmazó ideiglenes akrilált híddal.
  2. Az alsó állcsontban lévő ideg kilépési helye és csontkínálat határozza meg, hogy a műtét után azonnal megterhelhető -e a behelyezett 4 implantátum. Az alsó állcsontban annak keményebb csontállománya miatt ritkán adódik probléma az implantátumok primer stabilitásával (35 Ncm).
  3. Mindkét állcsontban az implantátumok átmérője és hossza el kell hogy érjen egy minimális méretet ahhoz, hogy azonnal terhelhető legyen vagy egyáltalán elvégezhető legyen az All on X fogpótlás.
Upper bridge on four implants with screws 400x300 1
Négy implantátumra csavarokkal rögzített hídpótlás.
Bombach Evelyn 04072019 093234 1024x546 400x213 1
Alsó All on X fogpótlás röntgenképe
all on 4 mutet 2 400x301 1
Varrattal bezárt All-on-4 műtét után a 4 gyógyulási sapkával
folso all on 4 hidpotlas gipszmodell 1 400x300 1
Az elkészült akrilált All-on-4 fogpótlás az alsó állcsontra készülő teleszkópos ideiglenes fogpótláshoz szükséges lenyomattal és harapási sablonnal
harapas vetel az all on 4 fogpotlassal 1 400x300 1
Harapásrögzítés a csavarral rögzített hosszú távú ideiglenes All-on-4 fogpótlással