Szájüreg: kapu a fertőzések számára

Szájüregünk egészsége befolyásolja általános egészségügyi állapotunkat, ám ez fordítottan is igaz. A fogorvosi kezelések előtt bizony tisztázni kell a páciens általános egészségi állapotát, korábbi megbetegedéseit és a folyamatban lévő vagy tervezett orvosi beavatkozásait.

A szájüreg egészsége és az általános egészség között szoros összefüggés van. A szájüreg a kapu a fertőzések számára, ahol a levegő keresztül áramlik, utat nyitva a száj baktériumai számára a légutak és a tüdő felé.

Tüsszentéskor a tüdő és a légutak baktériumai ellentétes irányban haladnak át. Itt lépnek be a folyadékok és az élelmiszerek a tápcsatornába, itt keverednek a nyál mikroorganizmusaival, amit tovább szállítanak a gyomor és a belek felé.

Ha a fogakon az íny hámsejtjeinek tapadását a baktériumok roncsolják, út nyílik a baktériumok és mérgező anyagai számára a véráramba. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a szájban lévő krónikus, tünetmentes gyulladások másodlagosan szív- és érrendszeri elváltozásokat okozhatnak. Gócfertőzésről beszélünk, ha a száj krónikus gyulladást okozó baktériumai vagy azok toxinjai a szervezet más területén okoznak másodlagos megbetegedést.

Az általános egészségi állapot is befolyásolja a szájüreg egészségét. Számos megbetegedés első tünete itt jelentkezik. A szisztémás betegségek egész sora jár szájtünetekkel.

A száj betegségeinek kezelését is befolyásolja egy sor általános betegség, például veleszületett szívbillentyű elváltozás, szívbelhártya gyulladás, vérzékenység, cukorbetegség, az immunrendszer megbetegedései, epilepszia, allergia. Az általános orvosi kezelések is befolyásolják a fogászati kezeléseket, például sugárkezelés, kemoterápia, biszfoszfonát és szteroid kezelés, transzplantáció.

A szájüreg egészsége és az általános egészség közötti szoros összefüggésből következik, hogy a fogorvosi kezelések előtt tisztázni kell a páciens általános egészségi állapotát, korábbi megbetegedéseit és a folyamatban lévő vagy tervezett általános orvosi beavatkozásait.