Mit kell tudnunk az All-on-X fogpótlásról?

Előfordulhat, hogy a páciens teljes fogazatát kell fogművel pótolni. Ez megoldható csontpótlással vagy anélkül is. Utóbbi egy speciális implantációs módszernek köszönhetően, aminek a neve ’All- on-X”.

A fogatlan száj implantációs fogpótlása speciális eljárást igényel, mert rendszerint a fogak elvesztése az állcsontok fogmeder nyúlványának elvesztésével is jár. Nagyfokú csontpótlásokra lehet szükség ahhoz, hogy elégséges csontfelszínt biztosítsunk a majdani implantátumoknak.

Ez esetben az állcsontokon horizontális és vertikális csontpótlást és úgynevezett sinus liftet – arcüreg elemelést – végzünk, melynek során a csontnövekedést az arcüregben váltjuk ki az üreg kisebbítésével. Nem ritka, hogy a beteg másik csontjából ültetünk át csontot a cél elérése érdekében. A megnövelt állcsontfelület fedésére íny-nyújtást vagy ínyátültetést kell végezni.

Ha a megmaradt állcsontnyúlvány nem biztosítja az implantátumok mozgásmentes rögzítését, csak fél év után helyezhetők el az implantátumok a szervült csontpótlásokba, ami után újabb 4-6 hónapos várakozási idő következik, amíg az implantátumok terhelhetővé válnak. Ez egy olyan kezelés-sorozat, ami a kezdettől számítva 1 év alatt valósulhat meg. Természetesen addig ideiglenesen kivehető teljes protézisekkel látjuk el a beteget.

All on X 4 es 5 vertic. 300x169 1

Bizonyos esetekben csontpótlás nélkül azonnali eredményt (rögzített fogpótlást) érhetünk el az úgynevezett „all on X” technikával. Az elnevezés „mindet négyre” arra céloz, hogy 4 implantátum biztosítja a fix fogpótlás rögzítését. Ebben az esetben nem a természetes gyökerek pozíciójába ültetjük be az oldalsó implantátumokat, hanem attól eltérő szögben, és a fogak gyökerénél nagyobb méretű implantátumokat használunk.