Fogzománc kopás okai kezelése kopott fogak felépítése

Az All-on-X módszer egy egész állcsont azonnali, fix fogpótlása, optimális számú (4-5-6), egymással összekötött implantátumra rögzítve.

Fogzománc kopás okai, kezelése – kopott fogak felépítése

Az alsó és a felső fogsor egészséges és kóros érintkezése(rágás, nyelés, fogcsikorgatás)

P1011125metszokopas 600x427 1

fogzománc kopása, dentin kopása – fogkopás kezelése előtti állapot

 
harapas helyreallitas

Arcemelés (facelift), kopott fogak javítása – a fogkopás megoldása esztétikai kezeléssel

 

A fogkopás okai: a nyelés /az alsó és a felső fogak naponta 1900-szor érintkeznek nyeléskor/, a kemény ételek rágása, rossz szokások pl. ceruza rágcsálása, a savas folyadékok rendszeres fogyasztása, a gyakori hányás – a gyomorsav maró hatása miatt – a fogak csikorgatása fogkopás okai: a nyelés /az alsó és a felső fogak naponta 1900-szor érintkeznek nyeléskor/, a kemény ételek rágása, a savas folyadékok rendszeres fogyasztása, a gyakori hányás – a gyomorsav maró hatása miatt – és a fogak csikorgatása.

Az alsó és felső fogsor rendellenes érintkezése esetén egyes fogak  korai érintkezése először a fogzománc kopása formájában jelenik meg. A korai fogérintkezést mindenki úgy vizsgálhatja meg magán, hogy nyel egyet és közben megfigyeli, egyszerre érintkeznek-e a fogai vagy van 1-2 fog, ahol előbb érintkeznek az alsó és felső fogak. Ezek a korai érintkezésű fogak kopnak. A kórós fogérintkezések szélsőséges esetében éjszakai fogcsikorgatást okoznak, ami nagy mértékben felgyorsítja a fogak kopását.

A fogkopás fajtáit és a kopott fogak javítását a fogak anatómiai felépítésének képével tesszük érthetővé.

  1. A zománc: a fog koronájának nem élő külső része. Nagyon kemény. Ha csiszoljuk nem fáj.
  2. dentin: a zománc alatt és a gyökereken lévő, élő, idegeket tartalmazó, kemény szövet, de kevésbe kemény, mint a zománc.
  3. A pulpa: a fogbelsejében lévő élő vérkeringéssel rendelkező lágyszövet.

Érdeklődő olvasóim számára itt található saját angol nyelvű publikációm a dentin szerkezetéről https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

The odontoblast process and its branches in human teeth observed by scanning electron microscopy.

Szabó J, Trombitás K, Szabó I.

Arch Oral Biol. 1984;29(4):331-3. doi: 10.1016/0003-9969(84)90108-0.

PMID: 6586129

Odontoblast processes were observed in the inner-, middle- and peripheral dentine. The processes in the inner-third dentine closely approximated tubule wall and could be found in most of the tubules. …Processes were seen only in a few tubules of outer-third dentine.

 

1. A fogkopás oka: a nyelés

Egészséges emberek átlagosan naponta 1900-szor nyelnek. Mind az 1900 esetben nyelés közben összezárják fogsoraikat mert csak úgy tudnak nyelni anélkül, hogy félre nyeljenek. Ha az alsó és a felső fogak egyszerre érintkeznek nyelés közben, ez nem okoz fogkopást. Amennyiben bizonyos helyeken korai fogérintkezések vannak, minden  egyes nyeléskor a korai érintkezési pontokon fogkopás történik.

2. A fogkopás oka az ókori Egyiptomban

Az egyiptomi múmiákról készült röntgenek igazoljak, hogy már a 20-as éveiben lévő egyiptomiak valamennyi foga kopott volt, nem egyes pontokon, hanem valamennyi fogon. Ez a tény igazolja, hogy a finomőrlés nélküli gabonából készült ételek rágása során a fogak felszíne elkopik, ugyanis ha a külső kemény fogzománc elkopik, az alatta lévő puhább dentin gyorsan kopik. Szerencsére ilyen esetben a belső, pulpaüregben lévő élő sejtek /odontoblastok/ a pulpa üreget csökkentve dentint építenek.

3. A fogak eróziója /a fog zománc oldódása savak hatásra

Ha valaki rendszeresen iszik savas folyadékot /pl. savas bor/ az oldja a fogzománcot és lassan lemarja. Ha a gyomorsav rendszeresen feltódul a szájüregbe szintén lemarja a fogak belső felületét. Ezt nevezzük eróziónak.

Fogkopás és erózió esetén forduljon fogorvoshoz! A fogkopás kezelése a kopott fog felépítését jelenti, ami súlyos esetben csak a fogak koronával történő felépítésével oldható meg.

Fogkopás és az erozió megoldása – a fogzománc – és a dentin hiány kezelése –

A fogkopás fajtái: a fogzománc kopása, a dentin kopása, a fog oldódása savakban /fogerózió/

szerkesztett fogkopas

fogkopás, a dentin mélyebb rétegéig

 
3 fogak kopas 400x285 1
a fogak kopnak, a kerámia korona kevésbé
P1011125metszokopas 400x284 1
egyenlőtlen fogkopás

A fogkopás kezelésének előfeltétele , hogy tisztázzuk hogy mi okozta a fogkopást. Az okok kiküszöbölése és a fogfelszínek harmonikus érintkezését biztosító fogorvosi kezelések megszüntetik a további kopást.