Fogpótlás hosszú távra

Vizsgálatok alapján azt mondhatjuk, hogy a beültetett műgyökerek ötéves használat után 100%-osan funkcionálnak, és 30 év elteltével is tökéletesen működik az implantációs fogpótlás.

penge implantatum funkcioba helyezve 300x207 1
Penge implantátum elkészült

Divatos élethosszig tartó implantátumokról beszélni, de ma csak egy meghatározott gyártmány és típus funkcióképességének átlagos idejéről lehet nyilatkozni. A fog implantáció nem túl régi kezelési eljárás. A behelyezett műgyökerek sokat változtak a megjelenésük óta eltelt 60 év alatt, és folyamatosan változnak napjainkban is. Vannak fogimplantátumok, amiket használnak már több évtizede, de az ember átlagos életkornál rövidebb ideje alkalmazzuk, ezért egyelőre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni.

Számos oka van, hogy hiányoznak a válaszadáshoz szükséges, egyértelmű statisztikai adatok. A beültetett implantátum tartóssága nemcsak az implantátumtól, a sebészi technikától és a ráhelyezett fogpótlástól függ, hanem az egyén szervezete, életmódja és a beültetés után fellépő betegségei is befolyásolják.

penge implantatum 30 ev viseles utan 300x207 1
Penge implantátum 30 év elteltével

Az implantáció eredményességének méréséhez szükséges előre tekintő (prospektív) vizsgálathoz nehéz összeállítani olyan nagyszámú egységes csoportokat, melyek biztosítják a páciens genetikai adottságaitól, a menet közben fellépő betegségeitől, rossz szokásaitól függetlenül az összehasonlíthatóságot. További nehézséget jelent, hogy a nagyszámú gyártó intenzíven fejleszti termékeit és megszünteti a korábban gyártott implantátum típust, módosítja termékeit, ezét minden esetben gyártmányonként, típusonként új vizsgálatot kellene indítani.

Az elmondottak ellenére hangsúlyozni kell, hogy a korábban beültetett műgyökerekkel élők visszatekintő (retrospektív) vizsgálatai nagyon biztató eredményeket mutatnak. Ötéves használat után közel 100%-os az eredményesség, illetve 30 év elteltével is tökéletes funkciót találunk implantációs fogpótlásoknál.

Bővebben: FOGIMPLANTÁTUMOK FAJTÁI!