Szájsebészeti kisműtétek: extrakció, cisztektómia, reszekció

A szájsebészeti kisműtéteket helyi érzéstelenítésben szedációval vagy szedáció nélkül végezzük

Bölcsességfog eltávolítás /extrakció/

A szájsebészeti kisműtétek közül a legkockázatosabb a bölcsességfog extrakció. Ha nincs elég hely a bölcsességfogak előtörésére, azok részben vagy egészben beékelődnek a csontba, nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre. Ínygyulladást, csontgyulladást, csontcisztát, őrlőfog gyökérfelszívódást, elhanyagolt esetben szájzárt is okozhatnak. Ilyen esetekben a beékelődött bölcsességfogat sebészileg el kell távolítani. a bölcsességfog eltávolítását 1996-ban Sailer  három nehézségi fokra /SAC/osztotta: S= simple /egyszerű, A= advanced /bonyolult/, C=complex /összetett/. A sebészi eltávolítás számos súlyos szövödménnyel járhat, ezért nagy tapasztalattal rendelkező szakorvost célszerű választani. Ilyen súlyos szövődmények pl.: az állkapocs törés, a közeli ideg /nervus alveolaris inferior és nervus liqualis/ sérülése, ami az azonos oldali alsó ajak és/vagy nyelv tartós vagy átmeneti bénulásával jár, a második nagyörlő sérülése, rossz esetben fogeredetű daganat /ameloblastoma/. Az egyszerűen eltávolítható bölcsességfogak estében is számolni kell szövődményekkel: arcduzzanattal, utóvérzéssel, fájdalommal, gyulladással. A Szép Fogak klinikán a szövődmények legenyhébb formája is minimális százalékban fordul elő.

Ciszta eltávolítás /cisztectómia/

Krónikus gyulladások talaján a gyökér felszínén található embrionális hámszövet maradványokból állcsont ciszták alakulhatnak ki. Ezek mielőbbi sebészi eltávolításra van szükség. különös figyelmet érdemel a bölcsességfog körüli ciszta, ami gyakran a koronával lefelé álló bölcsességfog /situs inversus/ körül alakul ki. A csontciszták eltávolításának két tipusa a cisztektómia (teljes kiirtás, csontpótlás, sebzárás)  és a cisztosztómia (eltávolítás után a száj melléküregévé alakítás dréncserék, lassú csontosodás).

Gyökércsúcs eltávolítás /reszekció/

Ha a fogbél gyulladása továbbterjed a gyökércsúcson keresztül a környező csontszövetekre, a gyökérkezelést kiegészítve, sebészileg el kell távolítani a gyökér csúcsi részét a környező gyulladásos szövetekkel együtt /gyökércsúcs reszekció/.  Reszekciót és retrográd gyökértömést /a csúcs felöli csonk lezárása/ végzünk akkor is, ha a gyökércsatorna teljesen elzáródott és a korona felöl nem lehet gyökértömést készíteni /anterográd gyökértömés/. A legjobb tömőanyag az MTA /mineral trioxide aggregate/. A beteg szövetek eltávolítása után visszamaradt csonthiányt csontpótló anyaggal kell kitölteni. A kezelés után a tartós és teljes gyógyulás nagy különbségeket mutat  /44% – 90%/ a szerint, hogy ki végezte a kezelést. Tartósan és teljesen gyógyult eseteink 88% százalékot mutatnak.

A Szép Fogak árajánlata bölcsességfog eltávolítására

Bölcsességfog és ciszta eltávolítása előtt

Bölcsességfog és ciszta eltávolítás után

Bölcsességfog és ciszta eltávolítás után

Gyökércsúcs eltávolítás előtt

Gyökércsúcs eltávolítása előtt

Gyökércsúcs eltávolítás után

Gyökércsúcs eltávolítás után