Parodontológia

A parodontológia a fogágy betegségeivel és azok kezelésével foglalkozó szakterület

Konzervatív parodontológiai kezelések

A parodontológiai kezelések elengedhetetlen első szakasza az oki tényezők kiiktatása, amely a fogak felszínén megtapadó bakteriális plakk eltávolítását jelenti. Az orvosi vagy szájhigiénikusi kezelés csak akkor jelent hosszabb távon sikert, ha a páciens helyes fogmosási technikákkal megakadályozza az ismételt plakk képződést. A kezelés során az egyéni szájhigiéne fenntartására a kellő információkat megadva, a beteget motiválni is kell és visszarendeléssel rendszeresen kontrollálni. A plakk eltávolításán kívül azoknak a tényezőknek, melyek a plakk felhalmozódását elősegítik (érdes felületek, elálló tömésszélek, pontatlanul illeszkedő fogművek) korrekciója is a kezeléshez tartozik.

Ha az ínytapadás sérült, a baktériumok a fog gyökerén is plakkot alkotnak. Ha az ínytasak mélysége nem haladja meg a 6 mm-t, úgynevezett íny alatti fogkőeltávolítást és gyökérsimítást végzünk. Ezt a kezelést csak helyi érzéstelenítés mellett lehet végezni. Erre a célra kézi műszereket (pl. depurátorokat és küretkanalakat) és gépi eszközöket (szonikus és ultraszonikus depurátorokat és lézereket) használunk. A kezelést polírozással fejezzük be, mert a sima felületen   kevésbé tapad meg a plakk.

Sebészi, parodontológiai kezelések

Ha “vakon” (a munkaterületet nem látjuk, csak műszerekkel tapintjuk) nem végezhető el az ínytasak teljes mélységében a fogkő és a plakk eltávolítása, elkerülhetetlen a műtéti feltárás. Ezt nevezzük nyílt küretnek. A műtéti beavatkozás lehetőséget teremt a szem ellenőrzése mellett a legrejtettebb gyökérfelszínek tisztítására is (depurálás küret).

Irányított szövetregeneráció

Ha a bakteriális plakk és fogkőképződés a 6 mm-es mélységet meghaladja, a gyökér körüli csont elvesztése a fogak rögzítettségét nagy mértékben csökkenti. Ilyenkor az elvesztett, gyökér körüli csont pótlására is szükség van, ami irányított szövetregenerációs technikával történik. A hiányzó csont pótlása után felszívódó vagy nem felszívódó membránnal védjük a csontpótló anyagot, majd a membrán fölött a lebenyt egyesítjük. Amennyiben nem felszívódó membránt használunk, a membrán eltávolítása egy második műtétet jelent. A gyökér körüli csont regenerációja érdekében a csontnövekedést elősegítő szerves anyagokat is használhatunk.