Csontpótlás, sinus lift /arcüregemelés/

A csontpótlásra akkor van szükség, ha a fogatlanná vált állcsontok sorvadnak vagy balasetek vagy betegségek miatt csontveszteség alakul ki. Ha nincs elég csont, pótolni kell az implantátum beültetése előtt.

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a páciens nemcsak a fogait vesztette el, hanem az állcsontok foggyökereket tartalmazó nyúlványát is. A csontpótló anyagok fajtái:  saját csont, emberi eredetű csont, állati eredetű csont és szintetikus anyagok. Kiszerelés szerint lehetnek különböző alakú és méretű blokkok vagy szemcsék. A saját csont használata adja a legjobb eredményeket és ez a legolcsóbb, de hátránya, hogy két műtéti területet igényel /ahonnét vesszük /(donor site) és ahová tesszük(recipiens site)/. Ez az oka, hogy széles körben használjuk az egyéb csoportba tartozó anyagokat. A csontosodás felgyorsítása érdekében a beültetendő anyagok pórusait bevonhatják fehérjékkel.

A sinus lift a csontpótlások egy speciális esete. Az arcüreg membránjának felemelésével nyert térbe helyezve a csontpótló anyagot a felső állcsont oldalsó harmadaiban lehetőséget teremtünk az implantációra.

Sinus lift sablonos ábrázolása

Sinus lift előtt, sablonos ábrázolás

Sinus lift sablonos ábrázolása

Sinus lift után, sablonos ábrázolás

Csont integráció

Az implantátum körüli csont gyógyulása az alsó állcsontban 2-3 hónap, a felső állcsontban pedig 4-6 hónap alatt történik meg. A gyógyulás első két hetében csökken az implantátum stabilitása, mert az implantátum körüli csont átépülésében a csont leépülés üteme gyorsabb, mint a csontképződésé. Ezt követően a csont képződése gyorsul, míg a csontleépülés minimális értékre csökken. A gyógyulás utolsó fázisában épül be a szerves vázba a szervetlen anyag.

Csontintegráció szövettan

Csontintegráció szövettani képe

Csontpótlás menete

Ha nem szükséges a szájüregen kívüli saját csontból átültetni, akkor a beavatkozás altatás nélkül is elvégezhető. Ha a saját csontot nem az állcsontokból veszünk, az altatás miatt minimum 1 éjszakát fekvőbeteg intézményben kell töltetni. A saját csont nyerésének tipikus helye a medencecsont.  A kinyert csontot az állcsonthoz csavarokkal rögzítik. Az eltávolított csontblokkok saját vérellátásukat elveszítik, ezért az élő sejtek elpusztulnak az új helyen, de a csontszerkezet és a szerves anyagok segítik az átépülést.

Sok beteg implantációs kezelését azért nem vállalják más klinikák, mert túl keskeny az állcsontgerinc (a fogak gyökerét tartalmazó állcsontnyúlvány). Azonban az állcsontgerinc hosszanti hasításával /ridge splitting/, tágításával és “szendvics” csontpótlásával alkalmassá tesszük az implantátomok egyidejű beültetésére.  

Műtét közben egyik esetben sem érez fájdalmat a páciens, azonban a műtét után néhány napig az arca megduzzadhat és feszítő, enyhe fájdalom jelentkezhet, ami fájdalomcsillapító gyógyszerekkel megszüntethető. A munkahely típusától függően pár nap szabadságra is szükség lehet. Az áthelyezett saját csont fél év alatt átépül a helynek megfelelő szerkezetű élő csonttá, közben kis mértékben csökkenhet a térfogata.

A fél év elteltével beültethetők az implantátumok. Az implantátumok integrációjára további 4 hónapot kell várni. Elkerülhető a két műtéti terület, ha nem saját csonttal végezzük a csontpótlást, hanem gyártott, sterilen csomagolt csontpótló anyagokat használunk.

Sinus lift sablonos ábrázolása

Csontpótlás, sinus lift csípőböl vett saját csonttal, implantáció előtt

Négy implantátumra rögzített hídpótlás

Implantáció a csontpótlás után 6 hónappal

Állcsontgerinc hasítás

Állcsontgerinc-hasítás-tágítás