A fogágybetegségek megtizedelik fogainkat

Nagy százalékban fogaink elvesztését a különböző fogágybetegségeknek köszönhetjük. Miről lehet őket felismerni és hogyan kezelhetők? Most megtudhatja.

A fogágybetegségeknek különböző formáit ismerjük: ínygyulladások (gingivitis) és a súlyosabb formája a fogágy-gyulladás (paradontitis). Mind a két betegségcsoportot baktériumok okozzák.

A szájüreg tele van baktériummal, melyek a fogakon egy ragacsos, láthatatlan réteget képeznek, amit plakknak nevezünk. Amennyiben a plakkot nem távolítjuk el fogmosással és fogselyemmel, fogkővé alakul, melyet csak speciális műszerekkel, fogorvos vagy klinikai fogászati higiénikus tud elvégezni.

Az ínygyulladások lehetnek lokalizáltak vagy generalizáltak, hevenyek vagy krónikusak. Tünetei általában az íny vöröses elszíneződése, szivacsos tapintásúvá válása és az érintésre föllépő ínyvérzés.

A paradontitis legtöbbször az ínygyulladás következménye, annak súlyosabb formája. A betegség megbontja az íny tapadását a fogon, és szabad utat nyit a baktériumok számára a gyökérhártya és csont felé. A paradontitis bizonyos formái egyáltalán nem járnak fájdalommal, apró, egyéb tünetei nem keltik fel a beteg figyelmét, és csak akkor fordul orvoshoz, amikor észreveszi, hogy foga vagy fogai mozognak.

A paradontitisnek van egy agresszív formája, ami fiatal korban jelentkezik és nagyon gyors lefolyású, nagy csontveszteséggel jár. Az egyén esetében genetikai hajlamot figyelhetünk meg, egyes családokban generációkon keresztül. A betegség fellépésekor csaknem mindig megtalálunk egy fogágy-gyulladást okozó baktérium fajt. A fogágy-gyulladás megelőzésében a legfontosabb szerep az egyén rendszeres napi fogtisztítása, fogkefe, fogkrém, fogselyem és egy speciális szájzuhany a waterflosser használatával. Ajánlható a fogazat és a szájüreg félévenkénti rendszerességű kontrollvizsgálata.

dep 300x220 1

Ha a fogakon a baktériumok megtelepedését elősegítő rossz fogművek vannak vagy már fogkő képződés látható, a prevenció hatásosan csak fogorvosi kezelés után történhet. A fogorvos nem csak az íny fölötti és alatti fogköveket távolítja el, hanem megszünteti a baktériumok retencióját elősegítő rossz fogműveket és töméseket. Ezzel lehetővé teszi a betegség megelőzését. Ha valaki genetikus hajlamot vél fölfedezni, igen fiatalon forduljon specialistához.

A fogágybetegségek előrehaladott formáiban a konzervatív kezelések mellett sebészeti kezelésekre is szükség van: csontpótlás, irányított szövetregeneráció, feszesíny-képző műtét. Ha ezek a komplex kezelések sem javasoltak a betegség előrehaladottsága miatt, a fog elvesztése nem kerülhető el. Ez esetben a fogimplantáció lehet a megoldás.

Bővebben: PARODONTOLÓGIA!