A fog implantátum helyett nem tudok jobb alternatívát ajánlani

Foghíd vagy fogbeültetés: előnyök és hátrányok

A hiányzó fogak pótlása mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiemelkedően fontos. A modern fogászati eljárások között két népszerű lehetőség közül választhatunk: a foghíd és a fogbeültetés. Mindkét módszernek megvannak az előnyei és hátrányai, azonban Dr. Szabó János határozott véleménye szerint a fogbeültetés, azaz a fog implantátumra készített pótlás a legjobb alternatíva.

Fog implantátum vagy híd – érvek a fogimplantáció mellett

Amikor egy fog hiányzik, és a szomszédos fogak épek, felmerül a kérdés, hogy megőrizzük-e a foghiányt határoló fogak épségét, vagy pedig foghídpótlást készítünk. A foghídpótlás során az ép fogak koronáját csiszolják le, hogy helyet teremtsenek a híd koronáinak. Dr. Szabó János hangsúlyozza, hogy ha elegendő csont áll rendelkezésre a foghiány területén, akkor az implantátum behelyezése a jobb választás. Megjegyzendő, ha a csonthiányt nem pótoljuk és hídpótlást készítünk fölé, a hídtagok és a pillérkoronák mérete eltérő lesz, ami esztétikai hátrányt jelent, tehát még csonthiány esetén is a csontpótlás és implantáció érvei erősek.

Az implantátumokkal készített fogpótlásnak számos előnye van a foghíddal szemben. Az implantátumra készült fogpótlás esztétikailag és funkcionálisan is jobb eredményt nyújt. Az implantátumok tartós megoldást kínálnak, és hosszabb élettartamra számíthatunk velük, mint a hídpótlás esetén. Emellett az implantátumokkal készült pótlás gazdaságosabb, mivel a pótlások átlagos viselési ideje hosszabb. Ha például a hídpótlás egyik foga eltávolításra szorul, az egész hídpótlást el kell távolítani. Ha egy pillér megsérül, el kell dobni az egész fogat, tehát kockázatosabb a rövidebb élettartam miatt.

Híd vagy implantátum – előnyök és hátrányok

Természetesen vannak hátrányai is az implantátumoknak. Az implantátum behelyezése invazívabb eljárás – bár ez is megkérdőjelezhető, mert csak egy csontfuratot készítünk, és becsavarjuk az implantátumot, amit az esetek többségében azonnal megterhelünk (koronát, fogpótlást helyezünk rá). A foghíd esetében viszont a fogcsonk előkészítse a fogpótláshoz hosszadalmas, fogat romboló eljárás. 

Sokan azért érvelnek a foghíd mellett, mert olcsóbbnak hiszik. Pedig az implantátumra egy korona készül, míg a hídpótlás esetében minimum két korona és egy hídtag készül. Ha a hídpótlásnál elveszítjük a koronával borított fogak egyik pillérfogát, akkor az egész hídpótlást cserélni kell.

Azok alkalmaznak hidat, és rombolják az ép fogakat, akik nem tudnak implantációs fogpótlást készíteni. Mivel az implantátum a fogorvosképzés egyetemi éveiben nem szerepel a tananyagban, ezért a végzés után kell egy 3-4 éves kurzust külön elvégezni, ami szakvizsgához kötött.

Dr. Szabó János

Fog implantátum vagy híd – összegzés

Összegezve, a fog implantátumra készített fogpótlás mind esztétikailag, mind funkcionálisan, mind pedig a várható élettartamban felülmúlja a hídpótlást. Az implantátumok hosszú távú megoldást kínálnak, és a legjobb alternatívát jelentik a hiányzó fogak pótlására. Fontos azonban minden esetben konzultálni fogorvosunkkal, hogy a legmegfelelőbb megoldást választhassuk a saját fogaink és egészségünk szempontjából.